Blogit 2012

6.8.2012 12.42

Onnea päivänsankarille 23.8.2012

Kun onnittelemme päivänsankaria, sisältyy toivotukseen arvostusta, välittämistä, kunnioitusta sekä kiitollisuutta toisen olemassaolosta. Haluan näinä aikoina onnitella 10-vuotiasta, joka on saanut osakseen myös vieroksuntaa ja välinpitämättömyyttä. Ilmeisesti siksi, etteivät kaikki tunne häntä riittävästi.


23.8. tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun nykyinen työturvallisuuslaki hyväksyttiin eduskunnassa. Synnytys tapahtui hyvissä merkeissä: työryhmä jätti esityksensä yksimielisenä. Sen myötä mm. riskien arviointi tuli kansalliseen lainsäädäntöön.


Ristiäiset olivat vuoden 2003 alussa, kun laki astui voimaan. Mediassa nostettiin näkyvimmin esiin työpaikkakiusaamisen kriminalisointi. Sen jälkeen alkoivat työsuojelupiirien puhelimet soida. Myös vapaaehtoistyötä koskevat pykälät herättivät keskustelua ainakin kolmannella sektorilla.


Meidän väki lähti kiertämään maata ja luennoimaan vastasyntyneestä. Jos edellinen työturvallisuuslaki oli jäänyt opiskelematta, niin nyt jokainen saattoi aloittaa puhtaalta pöydältä ilman tietämättömyyden aiheuttamaa häpeää.


Luennoituani satoja kertoja päivänsankarista olen oppinut pitämään hänestä. Meistä on tullut kumppaneita ja tuntuisi aika kurjalta, jos häntä ei olisi. Miten joku voi ollakaan niin ystävällinen ja ajatella meidän kaikkien parasta. Kun kysyy neuvoa, niin aina löytyy vastaus. Monet matkustavat peräti meren taakse kysymään neuvoa johtamisasioihin herra Harvardilta, vaikka ystäväni pystyisi antamaan neuvon, jolla pääsee hyvin alkuun.


Kannattaa tosiaan tutustua Päivänsankariin kunnolla ja serkut (lue asetukset) antavat tarkennusta erityiskysymyksiin. Silloin työturvallisuuslaki on kaikkien kaveri ja Suomeen saadaan maailman paras työelämä sopivasti, kun Päivänsankari tulee täysi-ikäiseksi.

 

Kirjoittaja Hannu Tamminen toimii asiantuntijana TTK:ssa.


Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi